Yazar: | Prof. Dr. Mehmet Arslan |
---|---|
İncele: |
Tükendi
Gelince Haber VerOSMANLI SARAY DÜĞÜNLERİ VE ŞENLİKLERİ -8-
(Sûriyye Kasideleri ve Tarihleri)
Osmanlı devrinde saray düğünleri ve şenliklerini konu edinen eserlere “Sûrnâme” adı verilir. Sûrnâmeler, şehzadelerin sünnet düğünlerini, padişah kızlarının veya kız kardeşlerinin evlenme merasimlerini, padişah çocuklarının doğumları vesilesiyle yapılan şenlikleri ayrıntılı bir biçimde anlatan eserlerdir.
Osmanlı Saray Düğünleri ve Şenlikleri serisinin sekizinci cildi, Sûriyye Kasideleri ve Târihleri’nden meydana gelir. Devrin şairlerinin yazdıkları Sûriyye Kasideleri ve Târihleri, ağırlıklı olarak padişah oğullarının yani şehzadelerin sünnet düğün ve şenliklerini; padişah kızlarının yani sultanların umumiyetle devrin paşalarından birisiyle evlenmeleri vesilesiyle yapılan düğün ve şenlikleri; padişah çocuklarının doğumları vesilesiyle yapılan vilâdet (doğum) şenliklerini konu edinir. Bunun yanında bu tür manzumelerin devrin büyüklerinden birisinin (sadrâzam, şeyhülislam, paşa, vezir, vâli, şeyh, mahallî idareci, eşraf vb.), kendisinin veya çocuklarının evlenme düğünleri ya da çocuklarının sünnet düğünleri üzerine yazıldığı da görülür.
Osmanlı tarihi, edebiyatı ve kültürü açısından büyük önem taşıyan bu manzumelerde tarihî kaynaklarda rastlanılmayan bazı bilgilere, ayrıntılara yer verilir. Bu eserde 15. asır ile 20. asır arasında yazılan 115 şaire ait 221 manzume yer alır. Bu manzumeler divanlar, mecmualar, edebiyat tarihleri, mesneviler ve bazı tarihî kaynaklar olmak üzere toplam 620 civarında eser taranarak tespit edilmiştir.
Prof. Dr. Mehmet Arslan tarafından titiz bir çalışma ile hazırlanan bu eserin önce geniş bir incelemesi yapılır. Ardından Osmanlı Türkçesi’nden Latin harflerine aktarılmış transkripsiyonlu metni verilir. Ayrıca eserin sonuna metinde geçen kişi, yer ve ıstılahların verildiği teferruatlı bir indeks eklenir.
Sarayburnu Kitaplığı markası ile yayınlanan bu nadide eser; tarih, edebiyat, folklor, sosyoloji, iktisat, devlet yönetimi gibi konularda ana kaynak hüviyetindedir. Osmanlı tarihi ve cemiyet hayatı üzerinde araştırma yapanların ve geçmişini merak edenlerin kütüphanelerinde bulundurması gereken evladiyelik bir eserdir.